Gyllene Tider dagarna före premiären av avskedsturnén 2019. Från vänster Micke Syd Andersson, Mats Persson, Göran Fritzon, Anders Herrlin, Per Gessle. Foto: SVT/Rickard Widgren

Gyllene Tider om att fylla 40 och ta farväl

Publicerad

40-årsjubileum, ny skiva och sommarturné. Och samtidigt ett farväl. Trots framgångar med mängder av hits och hundratusentals konsertbesökare, skrivs nu det sista kapitlet i sagan om Gyllene Tider.
– Det finns inte så många popband eller artister som vi, säger Per Gessle.

Bandet, som i det närmaste blivit synonymt med svensk sommar, har egentligen inte funnits sedan 1985. Men varje gång de återförenats har de lockat stor publik och nya generationer har lärt känna deras musik. Att de gör ännu en comeback är kanske inte så oväntat. Men varför kallar man det för ett avsked?

– Jag har sett många band som tappat gnistan eller att någon medlem försvinner. Nu känns det som ett ypperligt tillfälle att göra ett avsked, för alla vi fem behöver vara med för att det ska vara Gyllene Tider, säger bandets trummis Micke Syd Andersson när SVT Nyheter Halland möter upp bandet i Tylösand där man repat inför turnén.

”Ska höras att det är ett band som är 40 år”

Gyllene Tider dagarna före premiären av avskedsturnén 2019. Från vänster Micke Syd Andersson, Mats Persson, Göran Fritzon, Anders Herrlin, Per Gessle.

Återföreningar brukar innebära nytt material för Gyllene Tider och det råder inget undantag inför avskedsturnén heller. Plattan ”Samma skrot och korn” släpptes några veckor före turnépremiären.

– Min ambition med den nya skivan var att man ska fatta att vi är 40 år gamla. Låtarna handlar om andra saker än ”sommartider hej hej” eller ”känna din kropp emot min”, men det ska fortfarande vara popmusik som är lätt att ta till sig, säger Per Gessle.

Förutom hitsen från förr menar Mats Persson, bandets gitarrist, att hypen kring Gyllene Tider förstärks genom att man spelar in nya skivor i samband med återföreningarna.

– Samtidigt har hela musikbranschen gjort en väldigt stor förändring. Det finns inte så många popband eller artister som vi i Sverige, eller ens i världen. Men nu är det dags för någon annan att axla den manteln när vi slutar, avslutar Per Gessle.

Se en längre intervju med hela bandet i klippet ovanför.

Gyllene Tiders avskedsturné

Visa

4 juli Halmstad, Brottet

5 juli Halmstad, Brottet

6 juli Malmö, Mölleplatsen

10 juli Helsingborg, Sofiero Slott

12 juli Skövde, Boulognerskogen

13 juli Linköping, Stångebrofältet

15 juli Uppsala, Botaniska Trädgården

17 juli Lysekil, Pinneviken

19 juli Ronneby, Brunnsparken

20 juli Kalmar, Fredriksskans

24 juli Piteå, Pite Havsbad

26 juli Rättvik, Dalhalla

27 juli Stockholm, Sjöhistoriska

31 juli Karlstad, Mariebergsskogen

2 augusti Eskilstuna, Sundbyholms Slott

3 augusti Göteborg, Ullevi

8 augusti Trondheim (NO), Sverresborg Museum

9 augusti Fredrikstad (NO), Dampskipsbrygga

Källa: Live Nation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Per Gessle

Mer i ämnet