Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet så tar Axel med dig på en rundtur på företaget. Han berättar om vad kunder efterfrågar och hur allt startade. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Gymnasiestudenten Axel har fixat 42 A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra sommaren har 18-årige Axel Sundström förvandlat 42 bilar till A-traktorer. Han driver eget företag och på gårdsplanen står fullt av fordon som ska gå samma öde till mötes.

– Det finns alltid något att göra om man vill, säger Axel Sundström.

Starta klippet så tar Axel med dig på en rundtur på företaget – hör honom berätta vad kunder efterfrågar och hur allt startade.

Axel Sundström tar under fredagen studenten från teknikprogrammet på PS-gymnasiet i Varberg. Under studietiden har rolfstorparen även hunnit med att driva företaget Brännhults A-traktorer.

Affärerna tog fart på riktigt när regeländringen för fordonen kom förra sommaren och kravet på dubbla växellådor försvann. Axel Sundström kan nu enkelt sätta hastighetsspärr på i stort sett alla typer av bilar.

– Många som ringer ska byta familjebil och bygger om den gamla till A-traktor istället. För någon månad sedan byggde jag om en BMW 320,  säger Axel Sundström.

Efter en regeländring 15 juli 2020 blev det lättare att bygga om en bil till A-traktor. Nu får man även bygga om automatväxlade bilar och efter förändringen har antalet A-traktorer ökat kraftigt.

Enligt de senaste siffrorna från Transportstyrelsen har 7 800 A-traktorer registreringsbesiktigas efter att de nya reglerna började gälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet