Harpest smittar till människor via insektsstick. Foto: TT

Halland drabbat av harpest

Uppdaterad
Publicerad

Harar som bär på harpest har hittas i Holm utanför Halmstad och i Älvsered i Falkenbergs kommun. Även människor kan drabbas av sjukdomen.

Harpest orsakas av en bakterie och smittar mellan djur och människor. Symptomen är influensaliknande och kan utvecklas till lunginflammation. Nu har två fall av harpest rapporterats i Halland.

– Man har lämnat in två stycken harar. En i Älvsered var död och en i Holm var sjuk och avlivades, säger länsveterinär Christa von Limburg-Stirum och fortsätter.

– Om man misstänker att man utsatt sig för smitta rekommenderar vi att ta kontakt med vårdcentral.

Kan bli fler fall

Harpest hör annars inte till vanligheterna i Halland.

– Tidigare sa man att det var en Norrlandssjuka. Men nu har man sett att det spridit sig söderut också, säger Christa von Limburg-Stirum.

Två fall låter inte så mycket, förväntar ni er fler?

– Eftersom det är konstaterat och smittsamt mellan hararna så gör vi det. Vi är inte oroade men många rör sig i skogen nu och vi vill göra dem uppmärksamma. Vi rekommenderar att man skyddar sig mot insekter och inte låter hundar nosa på döda harar, säger Christa von Limburg-Stirum.

Länsstyrelsen vill att allmänheten rapporterar misstänkta fall.

– Man ska inte själv börja greja med en död hare men gärna meddela var man såg den, säger Christa von Limburg-Stirum.

Eftersom symptomen liknar influensa är det många som bär på smittan utan att veta om det. I klippet ovan hör  du smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen berätta om Harpest och hur du skyddar dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.