Foto: SVT/TT

Halland får 11,5 miljoner till välfärdsteknik

Publicerad

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har pengarna fördelats och kommuner i Hallands län får dela på 11,5 ,miljoner kronor.

Regeringen ser att det finns behov av ökade kommunala investeringar i välfärdsteknik inom äldre- och funktionshindersomsorgen. Med hjälp av välfärdsteknik som exempelvis mobila larm eller applikationer som påminner eller ger stöd, kan personer med funktionsnedsättning och äldre personer vara mer delaktiga, mer självständiga och uppnå högre livskvalitet. Välfärdsteknik kan även bidra till bättre arbetsmiljö för dem som arbetar inom socialtjänstens verksamheter.

Regeringen avsatte i vårbudgeten 350 miljoner kronor för välfärdsteknik. Nu har regeringen beslutat hur mycket varje kommun får och gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela pengarna under 2018. Hallands län får dela på drygt 11,5 miljoner kronor.

Medlen får användas under 2018. Socialstyrelsen ska senare följa upp vad kommunerna gör för pengarna och redovisa till regeringen senast den 15 maj 2019.

Exempel på välfärdsteknik

  • Robotar som påminner om när läkemedel ska tas och också hjälper till att dosera rätt.
  • Larmmatta som signalerar när en person har gått upp ur sängen.
  • Positioneringslarm som visar var en person befinner sig som gått vilse.
  • Mobil journalföring för personalen.
  • Kommunikation mellan personal och vårdtagare via videosamtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.