Peter Dahlqvist, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, berättar om nya grundvattentäkter som i framtiden skulle kunna skapas i Halland. Foto: SVT

Halland kan få nya grundvattenområden

Uppdaterad
Publicerad

Nya grundvattentäkter skulle i framtiden eventuellt kunna skapas i Halland. Sverige geologiska undersökning har fått fram vissa platser där det troligtvis är möjligt. I Laholm har mellan 15 och 20 områden hittats.

– Vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att om ni borrar här får ni en kanonvattentäkt. Men vi har minskat ner möjliga områden för kommunerna, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning.

I höstas flög Sverige geologiska undersökning, SGU över stora delar av Laholm. Några av områdena som hittats ligger i närheten av befintliga vattentäkter, men exakt vilka platser det handlar om vill myndigheten inte säga i dag.

Kommuner arbetar vidare

SGU har använt sig av en översiktlig metod och kunnat minska ner de undersökta områdena till mindre än tio procents yta som är intressanta.

– Bedömningen som vi gör går att göra noggrannare med vår data tillsammans med annan data. Vi lämnar underlag som kommuner och konsulter kan jobba vidare med, säger Peter Dahlqvist.

”En indikation”

Även i Falkenberg har man ringat in ungefär 20-tal mindre områden. Där det antingen är intressant i berggrunden eller grundvatten i jordlagren.

– Målet är att jag på fredag ska skicka arbetsmaterial till kommunerna och länsstyrelsen om intressanta områden att gå vidare med. Resultatet är, som alltid med preliminära arbetsmaterial, inte en sanning, utan en indikation på vad vi tror på just nu, säger Peter Dahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer