Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in i Hallands nya ambulanser. Verksamhetschef Kent Ahlin visar upp Hallands bilarna, som har större utrymme att vårda patienterna. Foto: Rebecka Block/SVT

Halland köper in ambulanser med större vårdutrymme

Uppdaterad
Publicerad

Fossilfria och rymligare för både patient och personal – det är två av förändringarna i de nya ambulanser som nu ska börja rulla i Halland.

– Mer utrymme både för patient och personal, säger Kent Ahlin, verksamhetschef på ambulanssjukvården i Halland.

Drygt 20 ambulanser finns i drift idag i Halland och de kommer nu att bytas ut successivt, fyra år framöver, med fem nya fordon varje år.

De nya ambulanserna är dieselbilar, men ska, enligt Region Halland, tankas med fossilfri HVO, hydrerad vegetabilisk olja.

– Vissa av våra gamla ambulanser kan tankas med HVO, men inte alla och det var en av parametrarna som vi ville få in att alla ska kunna tankas miljövänligt, säger Kent Ahlin.

HVO – Hydrerad vegetabilisk olja

Kan tillverkas av animalisk fetter och vegetabiliska oljor. Under högt tryck och temperatur behandlas råvarorna med vätgas och katalysatorerna, detta skapar kolväten som är snarlika de i diesel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.