Hallands hamnar slutar förhandla med Hamnarbetarförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Hallands hamnar säger upp samverkan med fackförbundet Svenska hamnarbetarförbundet. Majoriteten av de hamnanställda i den halländska hamnen står utan fackligt inflytande på arbetsplatsen.

Hallands hamnar följer en policy som arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar om att inte samverka med Sveriges hamnarbetarförbund.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt att Sveriges hamnar går ut och tvingar sina medlemsföretaget att upphöra med den samverkan som vi arbetat upp under många år med arbetsgivare, bland annat i Halmstad, säger Eskil Rönér, förbundsordförande i Svenska hamnarbetarförbundet.

Konsekvensen blir, menar han, bland annat att de anställda inte har rätt till fackligt arbete på arbetstid och att deras valda skyddsombud kommer förlora sitt inflytande på arbetsplatsen.

Kommunalt hamnbolag

Hallands hamnar ägs av Halmstad och Varbergs kommuner. Vd:n Björn Alvengrip bekräftar saken men vill inte kommentera frågan vidare, utan hänvisar till vd:n arbetgivarorganisationen.

Sveriges hamnar hänvisar till att de följer svensk lagstiftning och att orsaken till beslutet är att Sveriges hamnarbetarförbund saknar kollektivavtal med arbetsgivarparten.

– Fackföreningar som har ett kollektivavtal har ganska stort inflytande över vad arbetsgivaren gör och fackföreningar som saknar kollektivavtal har inte samma inflytande. Hamnarbetarförbundet saknar kollektivavtal och det innebär att de inte kommer bli bjudna till alla förhandlingar, säger Joakim Ärlund, vd Sveriges hamnar.

Transportarbetarförbundet som är det fackförbund Sveriges hamnar ser som sin huvudsakliga fackliga motpart, har dock kollektivavtal.

Försökt få kollektivavtal

Svenska hamnarbetarförbundet är ett fristrående fackförbund som organiserar hamnarbetare och enligt egen uppgift företräder de en övervägande majoritet av de som arbetar vid hamnen i Halmstad.

– Vi har också försökt under lång tid att få till kollektivavtal, men det nekats av Sveriges hamnar, säger Eskil Rönér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer