Foto: Göteborgs hamn

Hamnarbetarförbundet förlorade tvist i AD

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Hamnar och APM Terminals gjorde rätt som drog in Hamnarbetarförbundets fackliga förmåner. Nu ska fackförbundet betala rättegångskostnaderna på mer än en halv miljon kronor.

Sveriges Hamnar vann mot Hamnarbetarförbundet i parternas senaste tvist i Arbetsdomstolen. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och APM Terminals gjorde rätt som drog in fackförbundet Hamnarbetarförbundets fackliga förmåner, enligt  Arbetsdomstolen.

Efter att fackförbundet nu förlorat i Arbetsdomstolen ska de betala Sveriges Hamnar och APM Terminals rättegångskostnader på 618 434 kronor. Domstolen menar att de fackliga förmånerna enbart kan komma i anspråk om förbundet har kollektivavtal, vilket de inte har.

Fackförbundet försökte så sent som i våras förhandla med arbetsgivarorganisationen för att skriva kollektivavtal, men Sveriges Hamnar sade sig inte ha tid förrän tre månader senare. Då hade de redan tecknat avtal med Transport igen.

I den tvisten föll domen till fackförbundets fördel, Sveriges hamnar hade brutit mot sin förhandlingsskyldighet, menade Arbetsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.