Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om hur hamnarna ställer sig till kommande krav på hållbarhet. Foto: SVT

Hallands Hamnar avvaktar efterfrågan på miljövänliga alternativ

Uppdaterad
Publicerad

På Hallands Hamnar förbereder man sig på en framtid där det är alternativa drivmedel för sjöfarten som gäller. Men både i Varberg och i Halmstad dröjer man med att bygga om och erbjuda alternativ som landström tills rederierna faktiskt efterfrågar detta. 

El från land kan minska fartygs utsläpp när det ligger vid kaj då de inte behöver generera egen el genom motorerna ombord. Gävle hamn meddelade under hösten att de till sommaren 2022, som en av de första hamnarna i världen, kommer erbjuda landström till fraktfartyg.

Gräver ner tomrör

I Hallands hamnar finns inga sådana planer även om man redan nu, vid bygget av Farehamnen i Varberg, gräver ner tomrör för att underlätta om man behöver kunna erbjuda det i framtiden.

– Vi vet ju inte i dag vilka krav eller regler som kommer att gälla, så därför är det viktigt att vi förbereder så mycket som möjligt, säger Carl-Henrik Hägg, produktionschef på Hallands Hamnar till SVT.

I klippet hör du mer om hur hamnarna ställer sig till kommande krav på hållbarhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer