Foto: SVT

Räddningstjänsten i Halmstad begär nationell förstärkning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen behöver extra resurser på grund av de höga vattenflödena – 15 000 sandsäckar på väg.

Det är just nu extremt höga vattenflöden i Nissan och Lagan – då begär räddningstjänsten och kommunstyrelsen i Halmstad nationell förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Jag pratade precis med MSB och vi får materialet i morgon (måndag) vid lunchtid, säger Magnus Eriksson, brandingenjör i Halmstad, till SVT Halland på söndagskvällen.

Höga vattenflöden i Halland

Han berättar att man bland annat kommer att få 1500 meter barriärer och 15 000 sandsäckar.

– De extra pumpar vi behöver finns i Ljungby, så det behöver de inte skicka, säger Magnus Eriksson.

Enligt Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad, har man tagit kontakt med MSB för att vara proaktiv. Att begära nationell förstärkning är en ovanlig åtgärd som räddningstjänsten kan ta till vid risk för större samhällstörningar.

– Det är inte någonting man gör ofta men det är inte ofta de utfärdar klass 3-varningar heller. Vattnet beräknas ju ligga kvar i några dagar och nu ska det komma 15-16 millimeter till på tisdag. Då vill vi ligga steget före, säger Johan Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattenflöden i Halland

Mer i ämnet