Foto: SVT

Hallands mest olycksdrabbade vägar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med frosten blir områden nära åkrar och jordbruk populära stråk för vilt som letar föda. Men utan viltstängsel kan det gå illa för både människor och djur. Här är sträckorna i Halland där flest viltolyckor sker.

Nationella viltolycksrådet genomför under hösten en insatsvecka mot viltolyckor. Syftet är att kartlägga de mest olycksdrabbade vägarna och informera bilister vad som förväntas av dem.

De fem mest olycksdrabbade vägarna som saknar viltstängsel i Halland är följande riks- och länsvägar:

  • Rv 26  Nissastigen öster om E6 och norrut
  • Lv 153  Varberg – Ullared – Fegen
  • Lv 154  Falkenberg – Ullared – Älvsered
  • Lv 150  Falkenberg – Torup
  • Rv 25  Skedala – Simlångsdalen mot länsgränsen

Olyckor trots stängsel

Viltolyckor har också registrerats på E6, trots det befintliga viltstängslet. När stängslen går sönder hinner djuren passera innan det repareras. Men det finns också avsiktliga hål i viltstängslet, så kallade uthopp.

Uthoppet är en öppning i stängslet där skogssidans mark ligger lägre. När djuren når en öppning kan de hoppa tillbaka ner till skogssidan, men inte hoppa upp på vägbanan.

Just de halländska inlandsvägarna är mest olycksdrabbade, främst de nära åkrar och jordbrukslandskap. De saknar viltstängsel och trafikeras dessutom med tung trafik.

– Föda, vatten och reproduktion styr djuren. När frosten kommer söker viltet sig till en och samma plats – den där födan finns,  säger Pontus Nilsson, polisens länsansvarig hos nationella viltolycksrådet.

Passager över och under vägar

Ett viltstängsel blir en fysisk barriär som minskar djurens mångfald. Pontus Nilsson berättar att man ständigt söker nya lösningar, som till exempel passager under eller över vägar. Det forskas också på att införa skyltar som med hjälp av värmekameror aktiveras så fort vilt är i närheten.

– Det är viktigt att låta djuren passera vägen på ett så säkert sätt som möjligt. Det är en dyr teknik, men i förhållande till lidande och skador kan det vara värt det, säger Pontus Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.