Hallands sjukhus får skarp Ivo-kritik efter tvåårings död

Uppdaterad
Publicerad

”Saktfärdighet, slarv och inkompetens” tar pappan upp i sin anmälan till Ivo, efter att den tvåårige sonen dött i samband med vård på Hallands sjukhus. Nu ger tillsynsmyndigheten honom delvis rätt.

En lördagsmorgon i juni 2021 åkte föräldrarna med sin son till akuten på Halmstad sjukhus. Barnet lades in för magsmärtor och kräkningar, han utreddes och behandlades på barnkliniken och kirurgmottagningen.

Men natten till måndagen fick pojken hjärtstopp och dog.

Efter både sjukhusets egen lex Maria-anmälan och pappans klagomål har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat vården av pojken.

Ivo konstaterar att pojken inte fick en god och säker vård, sjukhuset har heller inte säkerställt att personalen har tillräcklig kännedom om HLR-rutin, enligt beslutet.

Tog tid med dropp och röntgen

”Ivo finner utredningen av barnets symtom, samt insatt behandling som ytterst passiv och inte i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver Ivo.

Bland annat var de inledande undersökningarna ofullständiga, det dröjde innan pojken fick dropp och kroppssalter kontrollerades inte i samband med det.

Det tog också tid innan beslut om röntgen av buken togs. En bukoperation visade till slut bristande blodtillförsel till tarmarna. Ivo anser att det främst handlade om bristande kunskaper om rutiner – det gjorde att insatserna vid hjärtstoppet dröjde. Man saknade även viss utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.