Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försäsongen är i full gång för ValDer DFF. Här berättar spelarna Ida Albertsson och Alexandra Olsson om hur de tror menstabun i fotbollen tacklas bäst. Foto: SVT/TT

Halländsk fotbollsförening i spetsen – ska bryta tabu om mens inom fotbollen

Publicerad

Många kvinnor inom svensk fotboll upplever att mensen är ett hinder för idrottsutövandet. Så här ska Varbergsklubben Valinge Derome DFF vara med och bryta menstabun.

Projektet ”Alla dagar” grundar sig på en kartläggning som Svenska fotbollförbundet gjort. Där konstateras att hälften av spelarna svarat att de upplever att menstruationen har en negativ inverkan på deras idrottsutövande.

– Man pratade inte så mycket om det när man var yngre och det kunde vara jobbigt att förklara att man har mens och inte kan prestera lika bra, säger Alexandra Olsson, spelare i Valinge Derome DFF.

Ledare utbildas

Valinge Derome DFF är en renodlad damfotbollsförening och en av fyra klubbar som nu ingår i projektet. Ledare och spelare ska nu utbildas om kvinnlig hälsa och menscykelns påverkan på den idrottsliga prestationsförmågan.

I klippet berättar Alexandra och Ida om hur de upplever tabun kring mens inom fotbollen och vad de tror kan göra det lättare att fortsätta.

Om projektet:

Projektet ”Alla dagar” bottnar i en kartläggning från Svenska Fotbollförbundet om hur menstruationen påverkar fotbollsspelare.

462 spelare i flick- och damlag har svarat på förbundets enkät och hälften uppger att menstruationen är ett hinder för idrottandet.

Initiativet syftar till att bryta tabun om mens, samt till att tillgängliggöra kunskaper i ämnet genom relevant forskning, så att samtliga distrikt och föreningar i Sverige får verktyg för att anpassa träningsupplägget.

I Sverige deltar fyra pilotföreningar: 

  • BK Forward från Örebro
  • Valinge Derome DFF från Halland
  • Kroppefjälls IF från Dalsland
  • Umeå IK från Västerbotten.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.