Jesper Fowelin är diabetesöverläkare på Kungsbacka sjukhus. Foto: SVT och TT

Halländska diabetiker använder nya insulinpumpen

Publicerad

Region Halland är ett av de landsting som upphandlat den nya självreglerande insulinpumpen.
– Vi har här i Kungsbacka fem patienter som använder den, säger Jesper Fowelin, diabetesöverläkare på Kungsbacka sjukhus.

Den är i dag främst tillgänglig för patienter med diabetes typ 1 med stora problem med svängningar i blodsockernivån, något som kan orsaka livshotande tillstånd som koma och stora påfrestningar för kroppen, kärl och hjärta.

Halländska diabetiker använder pumpen

Enligt Jesper Fowelin, diabetesöverläkare på Kungsbacka sjukhus, har idag flera patienter i Halland fått tillgång till den självreglerande pumpen.

– Vi har här i Kungsbacka fem patienter som använder den. Vi använder de kriterier för pumpbehandling som Nationella Programrådet Diabetes i samråd med SKL ställt upp. Generellt rör det sig om patienter som har problem med svängande blodsocker och mycket hypoglykemier, det vill säga låga sockervärden.

Han fortsätter:

– Behandlingen kräver mycket eget arbete av patienterna och vi har inte hunnit få så mycket erfarenhet om pumpen ännu, de första patienterna startade november-december 2018.

Jesper Fowelin betonar att pumpen inte löser alla problem för diabetiker. Patienten måste lära sig pumpen noga för att kunna sköta den på ett säkert sätt.

Västra Götalands patienter söker till Halland

Även patienter från Västra Götaland har söker sig till Region Halland för att försöka få den nya pumpen, en kostnad som i så fall går till hemlandstinget. Västra Götaland är ett av de landsting som ännu inte upphandlat den aktuella pumpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer