Foto: TT (arkiv)

Halländska politiker oense om tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Tiggeriförbud – ja eller nej? Enligt SVT:s enkät skiljer kommunernas åsikter sig åt runtom i länet.

SVT har skickat ut en enkät till landets kommuner med frågan om den politiska ledningen vill ha ett nationellt förbud mot tiggeri, alternativt göra det möjligt med lokala tiggeriförbud. Mer än var fjärde kommun i Sverige vill införa ett förbud.

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), vill införa ett nationellt förbud. Han anser också att kommuner själva ska få bestämma om eventuella lokala förbud.

”Sträcker sig till EU-nivå”

I Varberg har frågan kring tiggeriförbud ännu inte diskuterats, men Ann-Charlotte Stenkil (M) menar att ett nationellt förbud bör införas. I Falkenberg å andra sidan, har frågan diskuterats men det är inget som Mari-Louise Wernersson (C) vill införa – varken lokalt eller nationellt.

Enligt Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm, har ett tiggeriförbud diskuterats i kommunen, och hon ser helst att ett nationellt förbud införs.

– Anledningen till att jag vill se ett nationellt förbud är att frågan är stor och sträcker sig upp till EU-nivå, säger Elisabet Babic.

Polistillstånd

I Hylte har frågan varit uppe på bordet, men kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfqvist (S) vet inte om ett nationellt förbud skulle vara lösningen.

Carl-Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, säger att ett tiggeriförbud inte har diskuterats i kommunen. Det är inte heller en fråga som han driver personligen.

– Man får bestämma sig för vad som gäller. Om man ska ha en lagstiftning så ska den vara nationell, säger Carl-Fredrik Graf.

Han fortsätter:

– Idén att tiggeri ska vara förknippat med polistillstånd är mer intressant. Att insamlingen av pengar kräver polismyndighetens tillstånd – och att man då har förutsättningarna att komma åt organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.