Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar företrädare för två halländska småpartier på tre frågor om deras medverkan i kommunvalet. Foto: Anton Johansson/SVT

Tre frågor till halländska småpartier

Publicerad

Varför bildar man ett mindre lokalt parti? Vilken roll vill man fylla med partiet som inte redan finns representerad i kommunen? Och hur stora tror de egentligen chanserna är att de tar sig in i kommunfullmäktige?

Starta klippet för att få reda på hur grundarna till småpartierna själva svarar på frågorna.

Procentspärr kommunval

Sedan 2019 finns det i vallagen inskrivet vad som gäller för procentspärrar i kommunvalen. Där går följande att läsa sig till:

”6 § Mandaten i kommunfullmäktige i en kommun som är en enda valkrets ska fördelas mellan partier som fått minst 2 procent av rösterna i kommunen. I en kommun som är indelad i två eller flera valkretsar ska mandaten fördelas mellan partier som fått minst 3 procent av rösterna i kommunen.”

I Halland är det bara Varbergs kommun som består av två valkretsar och således har en procentspärr på tre procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet