Av de partier som anmält kandidater till region- och kommunvalen i Halland är det totalt elva som idag inte har några mandat alls. Lär dig mer om vilka som vilka som ställer upp i just din kommun. Foto: SVT

Här är partierna som vill bryta sig in i Hallandspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara de etablerade partierna som vill få mandat i kommunfullmäktige och regionfullmäktige i Halland. Det skapas allt fler nya partier – och ofta kan även nya partier samla nog väljare att få makt över politiken.

Region Halland

Alternativ för Sverige

Ett nationalistiskt parti som grundades 2018 av sverigedemokrater som uteslutits ur partiet. Ställer sig emot mångkulturalism och invandring. Partiet vill att Sverige aktivt ska jobba för att invandrare ska återvända till sina ursprungsländer, så kallad återvandring. De vill att välfärdsförmåner ska begränsas till svenska medborgare.

Tre valfrågor: Förbättra sjukvården, dra in vården för papperslösa och kontinuitet i läkarbemötandet.

Kristna Värdepartiet

Partiet har funnits sedan 2014 och grundar sin politik i vad de menar är en kristen värdegrund. Deras främsta fokus är abortmotstånd.

Två valfrågor: Samvetsfrihet i vården och att barnmorskor inte tvingas utföra aborter.

Kungsbackaborna

Partiet är sedan 2006 ett etablerat parti i Kungsbacka kommun, och har sedan förra valet två mandat i kommunfullmäktige.

Tre valfrågor: Sätta människan i centrum, äldrevård och barnomsorg.

Medborgerlig Samling

Ett liberalkonservativt parti som grundades 2014 i protest mot de borgerliga partiernas agerande vid decemberöverenskommelsen. De beskriver sig själva som liberala när det kommer till individens rättigheter, men konservativa när det rör sig om samhälle och kultur.

Tre valfrågor: Flytta pengar från kulturen till sjukvården, dra ner på administrationen inom sjukvåren och inkludera tandvårdsförsäkringen i sjukförsäkringen för svenska medborgare.

Kungsbacka

Alternativ för Sverige

Ett nationalistiskt parti som grundades 2018 av sverigedemokrater som uteslutits ur partiet. Ställer sig emot mångkulturalism och invandring.

Tre valfrågor: Öppna en återvandringbyrå, krav på att skolpersonal ska vara politiskt oberoende och trygghet.

Kristna Värdepartiet

Partiet har funnits sedan 2014 och grundar sin politik i vad de menar är en kristen värdegrund. Deras främsta fokus är abortmotstånd.

Tre valfrågor: RFSU ska ut ur skolan, sluta med genuspedagogik i förskolan och generös och frihetlig barnomsorgspeng.

Kungsbacka framtidsparti

Partiet grundades i början av 2021 och består av utbrytare från det etablerade partiet Kungsbackaborna. Flera medlemmar lämnade partiet Kungsbackaborna på grund av bristande förtroende för ledningen efter ett omtalat sexskämt från partiledaren.

Tre valfrågor: Äldrevård, förebyggande arbete mot självmord och förebyggande ungdomsverksamhet.

Medborgerlig Samling

Ett liberalkonservativt parti som grundades 2014 i protest mot de borgerliga partiernas agerande vid decemberöverenskommelsen.

Tre valfrågor: Kungsbacka ska ha Hallands lägsta skatt, trygghet och enhetligt arbete från tjänstemännen.

Varberg

Alternativ för Sverige

Ett nationalistiskt parti som grundades 2018 av sverigedemokrater som uteslutits ur partiet. Ställer sig emot mångkulturalism och invandring.

Tre valfrågor: Trygghet på gator och inom välfärden, infrastruktur och Varberg ska säga nej till de kommunanvisade invandrarna.

24:7

Partiet grundades under 2020 av före detta medlemmar i Kommunistiska partiet i Varberg. De menar att det saknas en fungerade opposition i kommunen och att de nuvarande partierna tycker likadant. Partiet driver traditionella vänsterfrågor som billiga bostäder, stoppa nedskärningar inom vården och att avbolagisera flera kommunala bolag.

Tre valfrågor: Bryt nedskärningarna, bygg billiga hyresrätter och halvera antalet chefer inom kommunen.

Varbergspartiet

Varbergspartiet startades sommaren 2021 av politiker från lokala borgerliga partier samt SPI. Grundar sig i en känsla att politikerna inte lyssnar på befolkningen, bland annat gällande planeringen kring den nya stadsdelen Västerport. De vill nu driva lokalt förankrad politik.

Tre valfrågor: Stoppa förtätningen av Varberg, förbättra pensionärernas situation och bevara naturvärden i stad och land.

Halmstad

Direktdemokraterna

Partiet vill se folkligt inflytande genom flytande demokrati och ska utöver det sakna ideologi. Flytande demokrati beskrivs som en blandning av direktdemokrati och dagens representativa demokrati, väljaren kan själv ta ställning i en fråga eller lämna över sin röst till en representant, som kan skifta beroende på politisk fråga och över tid. Partiet väljer i dagsläget sina sakfrågor genom medlemmarna.

Tre valfrågor: Sakfrågorna väljs av kommuninvånarna via omröstningar på hemsidan.

Halmstads Lokala Parti

Partiet grundades av framträdande Sverigedemokrater under vintern 2022 efter en intern konflikt i partiet. Efter liknande konflikter inom Moderaterna valde tre högt uppsatta medlemmar att gå med i Halmstads Lokala Parti. Flera medlemmar i partiet sitter i dagsläget som politiska vildar i fullmäktige, efter att de brutit med sina tidigare partier.

Tre valfrågor: Näringsliv, trygghet och minska tjänstemannastyret.

Hjärta för Halmstad

Partiet grundades i början av 2022 av en före detta moderat politiker. Partiet ser inte att politiken lyssnar på invånarna och profilerade sig tidigt på ett motstånd till husbyggen i Eketångaskogen och förbättringar för de äldre.

Tre valfrågor: Starta en äldrevårdcentral, bygg inte på jordbruksmark och gratis buss för äldre.

Hylte

Alternativ för Sverige

Ett nationalistiskt parti som grundades 2018 av sverigedemokrater som uteslutits ur partiet. Ställer sig emot mångkulturalism och invandring.

Tre valfrågor: Arbetsvillkoren inom omsorgen, mer kontroll vid upphandling och att se över invandringens effekter på kommunen.

Miljöpartiet

Vid valet 2018 tappade Miljöpartiet sitt mandat i Hylte kommun.

Tre valfrågor: Skolan, att skapa ett motståndskraftigt samhälle och en mörkerpark där man begränsar ljusföroreningarna.

Fakta

Listan visar partier utan nuvarande mandat i fullmäktige som anmält kandidater och beställt valsedlar till valet 2022.

I Laholm och Falkenberg är det enbart partier som redan har mandat i kommunfullmäktige som anmält sig till valet i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet