Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur reagerar de skuldsatta personerna? Och vilken lagändring vill gruppchefen Mikael Höglin se i framtiden? I klippet ovan får du svaret. Foto: SVT

Hallandspolisen om lagändringen som möjliggör utmätningar på distans

Uppdaterad
Publicerad

Sedan lagändringen som möjliggör utmätningar på distans infördes har polisen i Halland sett en markant förändring i sitt dagliga arbete. För kriminella och skuldsatta personer blir det kännbart när de tvingas lämna ifrån sig smycken, klockor och bilar, menar polisen.

Att det numera räcker med ett telefonsamtal till Kronofogden för att få tillstånd att beslagta värdeföremål effektiviserar polisens arbete.

– Det blir konkret när vi kan ta pengar från de som är skyldiga staten, säger Mikael Höglin, gruppchef Halmstadspolisen, som under många år arbetat mot organiserad brottslighet i Halmstad.

Markant ökning av samtal

Mellan 2021 och 2022 har antalet samtal om distansutmätningar till handläggarna på Kronofogden ökat. Från 2 450 samtal till 4 580 samtal.

– Det här har underlättat för oss, nu kan vi snabbt ringa ett samtal och få det avklarat på kort tid, säger Mikael Höglin.

Hur reagerar de skuldsatta personerna? Och vilken lagändring vill gruppchefen Mikael Höglin se i framtiden? I klippet ovan får du svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.