Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan den nya lagändringen har Kronofogden kunnat arbeta mer effektivt tillsammans med polis och tullen. Foto: Per Leandersson/SVT

Lagändring ökade miljonintäkterna till statskassan via Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Lagändringen, som möjliggör utmätningar på distans, har gett resultat. På bara ett år har värdet på Kronofogdens distansutmätningar ökat mer än 250 procent mellan 2021 och 2022. Från sju miljoner till 26 miljoner, det visar siffror från Kronofogdemyndigheten.

– Vi tar in tio gånger så mycket nu som vi gjorde tidigare, säger Johannes Paulson, nationell samordnare och kronokommissarie.

De nya reglerna från augusti 2022 innebär att polisen kan beslagta värdeföremål med tillstånd via telefonsamtal från Kronofogden, som själv inte behöver ha personal på plats. Något som krävdes tidigare och gjorde arbetet mer tungrott.

En annan förändring är att en skuldsatt person inte längre måste vara misstänkt för ett brott för att Kronofogden, med hjälp av polisen, ska kunna göra en utmätning av värdeföremål, något som ger myndigheterna nya möjligheter.

Kan utmäta dygnet runt

Polisen och tullen är Kronofogdens förlängda arm och med hjälp av dessa myndigheter kan Kronofogden numera arbeta dygnet runt, för att komma åt skuldsatta.

– Det är härligt med en lagstiftning som meddetsamma ger någonting, säger Johannes Paulson, nationell samordnare och Kronokommissarie.

I klippet ovan hör du en intervju med Johannes Paulson om resultatet av lagändringen och ser exempel på vad som beslagtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.