Daniel Modiggård, trafikplaneringschef på Hallandstrafiken. Foto: SVT / TT

Hallandstrafiken: ”En extremt dålig trafikleverans”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att antalet klagomål på färdtjänsten i Halland ökat kraftigt så har Hallandstrafiken vidtagit åtgärder. Under 2016 krävde de taxibolagen på över 4,2 miljoner kronor i viten. Och nu inleds en ny upphandling om vilka taxibolag som ska få köra färdtjänst i Halland.

I början av mars beslutade Hallandstrafikens styrelse att inte förlänga nuvarande avtal med de tio taxibolag som är upphandlade att sköta färdtjänsten i länet. Men efter den massiva kritiken är det inte säkert att de får förnyat förtroende. En ny upphandling har nyss inletts och den ska börja gälla från och med 2018.

– Historiskt sett så har vi haft en bra kundnöjdhet när det gäller färdtjänstresor i Halland. Men om vi blickar bakåt mot 2016 så har utvecklingen gått åt fel håll både när det gäller kundnöjdhet och tidhållning. Därav ser vi möjligheten att genomföra en ny upphandling, säger Daniel Modiggård, trafikplaneringschef på Hallandstrafiken till SVT Nyheter Halland.

Problem med färdtjänst

”Extremt dålig trafikleverans”

Han ser allvarligt på det ökade antalet kundsynpunkter gällande bristande tidhållning och dåligt bemötande. Den negativa trenden inleddes i samband med att nuvarande upphandling började att gälla i juli 2015. Ännu sämre blev det när Hallandstrafikens största avtalspartner, Taxi Halmstad, köptes upp av det nationellt verksamma bolaget Cabonline våren 2016.

– Det som hände 2016 var att vår största avtalspartner Taxi Halmstad delgav en riktigt extremt dålig trafikleverans.

Vad kände du då?

– Färdtjänst och sjukresor är ju extremt viktiga funktioner så vi gjorde allt som stod i vår makt för att komma till rätsida med detta. Vi har träffat den här avtalspartnern på veckobasis sedan dess och ställt krav på kraftiga åtgärder och det ser vi effekter av nu i början av 2017.

En åtgärd från Hallandstrafikens sida har varit att i högre utsträckning än tidigare utfärda viten. Ökningen är tydlig. 2015 krävde Hallandstrafiken taxibolagen på 870.000 kronor. Under 2016 – i samband med att avvikelserna ökade – hamnade det totala vitesbeloppet på över 4,2 miljoner kronor.

”Högt ställda krav”

Missnöjda färdtjänstkunder som SVT Nyheter Halland pratat med säger att utbildningen för taxiförare som kör färdtjänst måste bli bättre när det gäller bemötandet. Daniel Modiggård utlovar bättring.

– Vi har högt ställda krav när det gäller utbildning i befintliga trafikavtal.

Hur kontrollerar ni att det fungerar?

– Förarna utbildas här hos oss och vi har systematiken bakom att det är certifierade förare som utför transporterna i Hallandstrafikens regi. Därmed anser vi att vi har den kontrollen. Vi för ständiga diskussioner med våra avtalspartners för att ständigt förbättra leveransen och kundnöjdheten.

I dagsläget genomförs runt 2.000 färdtjänstresor om dagen i Hallandstrafikens regi.

– Så att avvikelser inträffar i den komplexa trafikmiljön, det vet vi om. Med det sagt så är varje avvikelse ett misslyckande och vi följer upp varje avvikelse och har dialog med våra avtalspartners för att på det sättet säkerställa rätt kundbemötande hos våra anlitade taxiåkare.

Hur taxibolag och taxiförare i Halland ser på kritiken kan ni läsa om senare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem med färdtjänst

Mer i ämnet