Foto: Privat/SVT

Hallandstrafiken tog bort busskuren – nu rasar ortsborna

Publicerad
Redan för tio år sedan slutade bussen att gå i Krogsered, men busskuren stod kvar och blev en samlingsplats för aktiviteter. Förra veckan gick en ruta sönder och då kom Hallandstrafiken och tog bort busskuren, utan att fråga invånarna. Nu känner sig Krogseredsborna överkörda.

– De har sin fulla rätt att plocka bort den, de har gjort helt rätt enligt regelboken. Men jag tycker att det ska ringa en klocka när vi ringer in och felanmäler busskuren, kanske vill vi ha den kvar, säger Sara Ljungström, boende i Krogsered.  

Det var när den lokala bygdegårdsförening i Krogsered såg att en glasruta till busskuren var trasig som man ringde Hallandstrafiken för en reparation. Men i förra veckan upptäckte de till sin stora förvåning att busskuren var borta. Trots att bussen inte har gått på tio år, har busskuren varit en samlingspunkt för ortsborna.

– Vi hade tipspromenaden där. Det var som en självbetjäningsbutik där man hämtade sina tipskuponger, säger Håkan Carlsson.

De boende i området berättar att kuren var som en liten informationscentral,.

Ett slag mot glesbygden

Hallandstrafikens beslut att slänga kuren har upprört många känslor hos ortsborna. De ser det som ytterligare ett slag mot glesbygden.

– En fruktansvärd besvikelse att de bara tar bort kuren utan att meddela oss, säger Siv Carlsson.

– Nonchalansen som vi på landsbygden ofta utsätts för, den slog till med full kraft, säger Sara Ljungström.

Anledning till att busskuren togs bort, var enligt Hallandstrafiken, att den var i dåligt skick.

– Det var en ruta som var trasig och vindskyddet hade säkert 10-20 år på nacken. Och sen har vi ingen trafik i det här området, säger Andreas Almquist, VD på Hallandstrafiken.

Letar fram begagnad kur

Men nu gör plötsligt Hallandstrafiken en helomvändning efter att ha förstått hur viktig kuren är för ortsborna i Krogsered.

– Vi får se om vi kan ställa dit något av våra andra begagnade busskurer, men att reparera och underhålla en busskur där vi inte har någon trafik, det kan vi inte göra, säger Andreas Almquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer