Varbergaren Albin Lagergren har blivit en stjärna i handbollslandslaget. I kväll möte de Frankrike. Foto: TT

Hallänning är stjärna i handbolls-EM

Publicerad

I kväll spelar handbollslandslaget och Varbergssonen Albin Lagergren en utmanande match mot Frankrike. SVT Nyheter Halland tog ett snack med mannen som tränat Lagergren under tio års tid. ”Han är en vinnarskalle utan dess like”, säger han.

I dag är Albin Lagergren en landslagsstjärna. Men handbollstränaren Lennart Westh var med på den tiden då träningarna fortfarande kallades ”bollekis”.

Lennart Westh fortsatte att coacha Albin Lagergren i HK Varbergs pojklag under mer än tio års tid. När han minns tillbaka är det mer än bara handboll som dyker upp i tankarna.

– När han var liten hade han aldrig koll på matchstrumporna och hans prylar låg överallt. Men så fort han klev in på plan kopplade han om, säger Lennart Westh.

”Han ska styra spelet”

Han beskriver Lagergren som en mentalt och fysiskt stark spelare med ett ”spelsinne utöver det vanliga”. Redan som nioåring tog han initiativet när laget i sista minut skulle försöka vända en match. Albins taktik ledde till mål, förlängning – och vinst.

– Jag tänkte bara ”Wow, vilken grej!”. Han ska styra spelet. Det är hans styrka, säger Lennart Westh.

Tacka HK Varberg

Lennart Westh tror att hemmalaget i Varberg har bidragit till framgångarna. Albin fick i tidig ålder vänja sig vid att spela inför stor publik och åka på turneringar runtom i landet.

– Han ställde krav på oss som tränare och träningarna skulle vara utmanande. Han är en vinnarskalle utan dess like.

Numera följer Lennart Westh Albin Lagergrens framgångar från tv-soffan, men är inte mindre stolt för det.

Kunde du se framgången komma?

– Kanske inte riktigt till den här nivån. Jag trodde definitivt att han skulle etablera sig som en elitseriespelare, men det här? Det känns otroligt kul. Håret reser sig på armarna.

Rysare mot Frankrike

Lennart Westh tror att kvällens match blir utmanade, men att Sverige har en chans.

– Om vi kan få till försvaret som Sverige haft under de senaste matcherna så kan vi rubba Frankrike. Det gäller att få stopp bakåt.

För en kort tid sedan träffades den före detta tränaren och spelaren igen. Trots den senaste tidens framgångar berättar han att Albin är densamma.

– Albin är en sån jäkla go kille. Han drar inte på för stora växlar – han är fortfarande samma gamla goa Albin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.