Foto: Privat

Hallänningar vill att fler ska rösta i EU-valet

Publicerad

Valdeltagandet i EU-valet ska öka. Det var syftet med den inspirationsdag som hölls i Varberg och Halmstad tidigare i veckan.

Dagen hölls i två upplagor, en i Halmstad och en i Varberg, och riktade sig till de som var intresserade av att ansluta sig till arbetet för ett ökat valdeltagande i EU-valet, som hålls i maj 2019.

– Jag tycker överhuvudtaget att det är viktigt med val och med demokrati. EU är så långt ifrån oss så det är lätt hänt att man inte känner att man kan tillräckligt mycket om det och engagerar sig, säger Harriet Axelsson, som deltog under inspirationsdagen.

Lågt valdeltagande

I EU-valet 2014 låg valdeltagandet i Sverige på 51,07 procent, vilket är lågt jämfört med valdeltagandet vid riksdagsvalet i år, som låg på 87,2 procent.

– Jag tror att det finns flera skäl till det. Ett är naturligtvis att det känns som att det ligger långt borta och att ”min röst inte betyder så mycket”. Ett annat skäl är kanske att alla inte tänker på EU:s betydelse och ett tredje skäl kan var att de svenska partierna prioriterar EU-valet lägre än de övriga valen, säger Mats Lundkvist, en annan av deltagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer