Claes-Håkan Olofsson och Hans Webeck, författarna bakom boken ”Artister som träffat oss”

De har träffat alla utom Elvis

Publicerad

En del gillar musik. En del till och med älskar musik. Och en del älskar den så mycket att de åker hem till artisterna för att prata med dem. Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson tillhör den sistnämnda kategorin – och nu ger de ut sin bok ”Artister som träffat oss”.

Hallänningarna Hans Webeck från Frillesås och Claes-Håkan Olofsson från Stråvalla har en särskild fascination för Sun records, studion som på 50-talet tog fram artister som Elvis, Roy Orbisson, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Charlie Rich.

Första gången de åkte över till staterna var 1976 och med sig hade de en lista på artister som de ville träffa.

Hur de skulle bära sig åt hade de däremot ingen aning om.

”Egentligen ren flax”

Men det första som hände var att de klev in i en skivaffär i Nashville och snubblade över en countryartist som de tyckte sig känna igen.

– Vi dök på honom och frågade om han hade telefonnummer till Onie Wheeler, en artist som turnerade med Elvis på 50-talet. Javisst svarade han, det kan ni väl få. Och sedan bara rullade allting på. Han kände någon som kände någon och så vidare. Man tycker egentligen att det var ren flax, säger Claes-Håkan Olofsson.

Missade Elvis

Och med åren har de både herrarna från norra Halland kunnat bocka av de flesta av artisterna på den där listan de hade med sig till USA första gången.

Och i boken ”Artister som träffat oss” presenteras 33 artister från Sun-eran som träffata dem.

Och en som aldrig fick nöjet att göra det.

– Vi har ju missat Elvis. Men vi var i alla fall på Graceland. Vi följde en mur och kom till ett ställe där det varit lätt att hoppa över och gå fram och knacka på. Men vi tänkte att det är nog bäst att inte göra det. Så vi avstod och tänkte att det kanske kommer en ny chans. Men det gjorde det ju inte, säger Claes-Håkan Olofsson.

Artistmöten blev bok

Kungen av rock dog året efter.

Fröet till att göra en bok av alla artistmöten har legat och grott i 25 år.

– Jag har samlat på mig en väldig massa kort, kanske 10 000 eller fler och tänker, varför ska de ligga i en byrålåda när andra kanske kan ha glädje av dem, säger Hans Webeck som står för fotografierna, medan hans kompanjon skrivit texterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer