I klippet berättar Ella Kadermark (KD) varför Halmstad kommun har beslutat att införa den nya rutinen. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Halmstad inför ny rutin för att erbjuda jobb till utvisningshotade

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun har beslutat att införa en ny rutin där personer som omfattas av gymnasielagen, och har rätt kompetens, lättare ska kunna erbjudas fasta tjänster hos kommunen. Klicka på klippet för att se Ella Kadermark (KD), ordförande för personal- och ledningsutskottet på Halmstad kommun, förklara.

Den nya rutinen börjar gälla den första oktober och kommer gälla i alla Halmstad kommuns förvaltningar.

Hallandsposten var först med att rapportera om detta.

I klippet nedan förklarar SVT:s reporter vad den nya gymnasielagen går ut på.

Halmstads nya rutin förklarad i korthet:

  • Unga asylsökande som går på gymnasiet har genom den nya gymnasielagen haft möjlighet till ett tillfälligt uppehållstillstånd för att fullfölja sin gymnasieutbildning. För att sedan ha möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd krävs det att ungdomen inom sex månader från gymnasieexamen har ett jobb med stadigvarande inkomst.
  • Halmstads kommun vill genom sin nya rutin underlätta så att ungdomar som har rätt och efterfrågad kompetens enklare ska få möjlighet till en fast tjänst. Det krävs att behovet att anställa just den kompetensen finns inom kommunen.
  • På så sätt hoppas man kunna fylla sitt eget behov av personal, till exempel inom omsorgen, men också främja mångfalden inom kommunen.
  • I de fall där det finns en företrädeslista, alltså när en person har förtur till en fast tjänst på grund av Lagen om anställningsskydd (LAS) ska kommunen förhandla med berörd fackorganisation.
  • Tre personer med tillfälligt uppehållstillstånd kommer omfattas direkt av rutinen i Halmstad, då det för tillfället inte finns några andra på företrädeslistan inom hemvårdsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.