SD om nya arbetssättet i Halmstad: ”Särskiljer en liten grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Halmstad är kritiska till den nya rutinen som ska göra det lättare för ungdomar som omfattas av gymnasielagen att få ett fast jobb inom kommunen istället för att utvisas.

– Att särskilja en enda liten grupp som ska få lite bättre förutsättningar för att få ett arbete inom Halmstad kommun är helt fel väg att gå när det gäller att prata om inkludering, säger Andréa Skoglund (SD), ledamot i personal- och ledningsutskottet på Halmstad kommun.

Halmstad kommun inför den nya rutinen för att ta tillvara på ungdomar som genom sin utbildning i Sverige har rätt kompetens att bidra på arbetsmarknaden där det annars finns ont om personal.

Men Andréa Skoglund (SD), är kritisk till det nya beslutet och tror att det finns risk för att rutinen kan komma att användas på fel sätt.

Hör henne förklara i klippet ovan.

Halmstads nya rutin förklarad i korthet:

  • Unga asylsökande som går på gymnasiet har genom den nya gymnasielagen haft möjlighet till ett tillfälligt uppehållstillstånd för att fullfölja sin gymnasieutbildning. För att sedan ha möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd krävs det att ungdomen inom sex månader från gymnasieexamen har ett jobb med stadigvarande inkomst.
  • Halmstads kommun vill genom sin nya rutin underlätta så att ungdomar som har rätt och efterfrågad kompetens enklare ska få möjlighet till en fast tjänst. Det krävs att behovet att anställa just den kompetensen finns inom kommunen.
  • På så sätt hoppas man kunna fylla sitt eget behov av personal, till exempel inom omsorgen, men också främja mångfalden inom kommunen.
  • I de fall där det finns en företrädeslista, alltså när en person har förtur till en fast tjänst på grund av Lagen om anställningsskydd (LAS) ska kommunen förhandla med berörd fackorganisation.
  • Tre personer med tillfälligt uppehållstillstånd kommer omfattas direkt av rutinen i Halmstad, då det för tillfället inte finns några andra på företrädeslistan inom hemvårdsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.