Jonas Bergman (M) är kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Foto: TT/SVT

Halmstad kommun brister i upphandling av skolpaviljonger

Publicerad

Det finns brister i hur Halmstads kommun hanterat processer och dokumentation när det gäller upphandling av tillfälliga skollokaler för drygt 200 miljoner kronor, visar en ny revisionsrapport. Rapporten pekar på brister gällanade bland annat organisation och kontrakt, som nu måste åtgärdas.

Ett företag har på uppdrag av kommunens egna revisorer granskat upphandlingsprocessen av skolpaviljonger, främst på Klaraskolan och Slottsjord södra.

Syftet har varit att ta reda på om upphandlingen har varit ändamålsenlig när det gäller organisation, ansvarsfördelning, kvalitetssäkring och kontrakt.

Enligt rapporten uppfyller inte kommunen något av kontrollmålen.

– Den visar att vi måste ha ordning på våra processer också när det är bråttom och vi snabbt måste ha fram lokaler, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kan vidta åtgärder

Bristerna som rapporten pekar på kritiseras, bland annat av Socialdemokraternas kommunråd Krissi Johansson.

– Så här blir det när man skjuter på viktiga investeringsbeslut. Så här blir det när dumsnålhet får styra istället för långsiktighet och framförhållning. Det borgerliga styret är nu inne på sin fjärde mandatperiod i styrande ställning. Under den tiden har elevantalet växt ofantligt mycket i förhållande till den bråkdel nya riktiga skolor som faktiskt har byggts, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Jonas Bergman (M) ska nu revisorernas resultat analyseras och eventuella åtgärder kommer vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.