Rektor Annika Palm är bekymrad över Åledsskolans fulla lokaler. Foto: svt

40 elever per klassrum i Åled

Uppdaterad
Publicerad

I Åled utanför Halmstad byggs nya bostadsområden. Samtidigt fylls skolan med fler elever än vad den är anpassad för. Föräldraföreningen Parantesen oroas över var alla barn ska ta vägen.

När Åledsskolan renoverades och byggdes ut 2014 var den full från början. Föräldrar till barn på skolan är oroade över att skolan ska bli ännu fullare.

– Det är trångt och stökigt. Elever med särskilda behov har inga grupprum lediga att arbeta i. Det måste finnas ett bibliotek enligt skollagen så rektorn har inrett ett lärarum till provisoriskt bibliotek, säger Anna Gärdenskog, ordförande i skolans föräldraförening.

Val 2018 – #dinröst

Rektorn Annika Palm sitter på sitt kontor och jobbar. Skolan är tom under sommaren men det finns att göra för rektorn som måste planera för att alla utrymmen ska användas rätt.

– Skolan var från början dimensionerad för strax över 200 elever och idag är vi 250. Vi har inte möjlighet att ta emot fler elever som det ser ut nu. Det är som mest 40 elever per klassrum, säger hon.

Skolskjuts till Oskarström

Barn- och ungdomsnämnden har uppmärksammat Åledsskolans behov och beslutat att skolan behöver byggas ut igen. Det kommer dock att ta flera år innan skolan är utbyggd och färdig för fler barn.

– Under tiden kan jag tänka mig att elever får plats på andra skolor i Oskarström, säger Tove Bergman, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet