Polisstudenter i Halmstad? Ja, om kommunen får bestämma. Foto: TT/SVT (montage)

Halmstad vill ha ny polisutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommunråd Carl-Fredrik Graf skickar redan i dag brev till regeringen för att få en av landets två nya polisutbildningar till stan.

På tisdagen lade regeringen fram förslag på 10 000 nya poliser i landet och två nya polisutbildningar. Och nu startar dragkampen om var utbildningarna ska ligga.

Och redan i dag, onsdag, författar Halmstads kommunstyrelseordförande Carl-Fredrik Graf (M) och landshövdingen Lena Sommestad ett brev till regeringen för att en av polishögskolorna ska hamna i Halmstad.

– Landshövdingen och jag arbetar redan på ett utkast. Jag tror att det här kommer att avgöras ganska snabbt, säger Carl-Fredrik Graf på onsdagsmorgonen.

”Stärker profil som kunskapsstad”

Varför bör den hamna i Halmstad?

– Det som gör Halmstad lämpligt är att vi har högskolan, vi har försvarsmakten med goda faciliteter i form av skjutbanor och övningsområden och vi är en bra kommun för studenter att bo i, säger Carl-Fredrik Graf till SVT Nyheter Halland.

Vad ger det Halmstad som kommun att få polisutbildning?

– Det skulle stärka vår profil som kunskapsstad. Vi har i dag två högskoleutbildningar – försvarets högskola och den civila högskolan – och kan bli en ändå mer attraktiv bostadsort för högskolestudenter.

Pajkastning

Det regeringen gick ut med på tisdagen var att av de två nya polisutbildningarna ska en hamna i södra Sverige och en i Västsverige. Den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S) gick direkt efter förslag ut med att en av dem bör hamna i Halmstad.

Vad gör att Halmstad skulle vara bättre lämpat än till exempel Göteborg i Västsverige?

– Den sortens pajkastning vill jag inte ge mig in i. Utan vi kommer framföra vad som gör Halmstad till ett bra alternativ, säger Carl-Fredrik Graf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.