Ella Kardemark (KD) har tidigare varnat för att nästan 50 ungdomar på Migrationsverkets boende Spenshult kan bli hemlösa på grund av domen. Foto: SVT

Halmstads kommun i gemensamt upprop mot tolkning av dom

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Vänersborgs kommun har Halmstads kommun lämnat över en skrivelse till migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) med skarp kritik mot gymnasielagen.

Nya gymnasielagen ger ensamkommande ungdomar som fått avslag på sin asylansökan möjlighet att stanna kvar i Sverige om de studerar. Något som gett 7 500 ungdomar tillfälligt uppehållstillstånd, enligt skrivelsen från Halmstad och Vänersborgs kommuner.

Men en dom i kammarätten från i somras ger Migrationsverket rätt i sin tolkning av lagen att myndigheten inte har skyldighet att bistå med boende och dagersättning för en myndig person som omfattas av gymnasielagen.

Något som tidigare kritiserats av socialnämndens ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD), då hon menar att det berör nästan 50 ungdomar på Migrationsverkets boende Spenshult, utanför Halmstad.

”Totalt ansvarslöst”

I den gemensamma skrivelsen, kritiseras detta återigen av kommunstyrelsens ordförande i Halmstad Jonas Bergman (M).

– Det är totalt ansvarslöst agerande av Migrationsverket och en katastrof för de berörda ungdomarna som riskerar att bli hemlösa. Vi har redan tagit ett enormt ansvar ute i kommunerna för de senaste årens flyktingström. Liksom många andra har Halmstad ett mycket ansträngt budgetläge och att staten lägger allt mer kostnader på kommunerna måste upphöra, säger Jonas Bergman.

Med den gemensamma skrivelsen hoppas nu de båda kommunerna att regeringen ”tar ett helhetsansvar för deras egna beslut”, som de skriver i uppropet.

NYA GYMNASIELAGEN

Trädde i kraft 2018 och är egentligen ett tillägg till gymnasielagen som kom 2017

Omfattar dig som:

– har ansökt om asyl som ensamkommande barn senast den 24 november 2015

– inte fick något beslut om utvisning inom femton månader

– fyllde 18 år innan du fick ditt utvisningsbeslut (eller så har du fyllt 18 och ännu inte fått besked på din asylansökan)

– har påbörjat studier i Sverige och har för avsikt att studera på gymnasienivå

Om du uppfyller dessa kriterier så kunde du ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd mellan 1 juli och 30 september 2018. För att få förlängt uppehållstillstånd krävs sedan:

– att du studerar på heltid på gymnasienivå: gymnasieprogram, yrkespaket, komvux eller folkhögskola

– att du aktivt deltar i studierna

– att du hittar en varaktig anställning (fast jobb eller kontrakt på minst två år) senast sex månader efter avslutade studier

– då kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.