I klippet berättar Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen, varför Halmstad kommun har överklagat kammarrättens hemtjänstdom. Foto: Privat

Halmstads kommun överklagar hemtjänstdom

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun överklagar kammarrättens dom och ansöker om prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen, efter att de beslutat att en person hemmahörande i Halmstad inte ska få hemtjänst i sin sommarstuga i Falkenberg. Anledningen till överklagan är att Halmstad kommun vill få svar på vad som ska räknas som en skälig levnadsstandard under en pandemi.

När invånare ansöker om hemtjänst gör biståndshandläggare en helhetsbedömning utifrån skälig levnadsnivå enligt Socialtjänstlagen – men frågan har handlat om hur en skälig levnadsnivå ska värderas under en pågående pandemi, i detta fallet covid-19.

Vid normala samhällsförhållanden är det en självklarhet att hemtjänst utförd i en annan kommun ingår i skälig levnadsnivå. Däremot är frågan vad som gäller när samhällsförhållanden är långt ifrån det normala.

– Syftet med ett överklagande, och ett prövningstillstånd är att få rättslig vägledning för att se hur vi ska bedöma nästkommande situation när det inträffar, säger Gabriela Arvidsson, myndighetschef hemvårdsförvaltningen i Halmstad.

”Bra om domstolarna kan sätta ner foten”

Generellt beviljar Högsta Förvaltningsdomstolen få prövningstillstånd enligt Sveriges kommuner och landsting (SKR), men de tycker att det vore bra om Halmstads ärende prövas.

– Det är bra om domstolarna kan sätta ner foten så att kommunerna kan få hjälp i hur de ska tolka lagen, och regeringen har ju hänvisat till att kommunerna ska göra precis så som Halmstad gör nu, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldrevården på SKR.

I klippet ovan berättar Gabriela Arvidsson, chef på Hemvårdsförvaltningen i Halmstad, om Halmstad kommuns överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.