Halmstads ”Pippi” – starkast i världen

Publicerad

I förra veckan blev det klart att VM i styrkelyft kommer till Halmstad nästa år. En som ser fram emot mästerskapet är Halmstadbon och juniorvärldsmästaren Mia ”Pippi” Engrenius.
– Det ska bli svinkul. Det ska bli roligt att en tävling som ligger mig så varmt om hjärtat kommer till min hemstad, säger hon.

Hallands egen Pippi, 20-åriga Mia Engrenius, är juniorvärldsmästare i styrkelyft – en gren man inte ska förväxla med tyngdlyftning.

– Det får jag höra nästan varje dag. Tyngdlyftning är ryck och stöt – styrkelyft är knäböj, bänkpress och marklyft, säger hon.

”Jag har talang för det här”

Det var för nästan tre år sedan som Halmstadtjejen via en tävling på sociala medier fick upp ögonen för styrkelyft. Och det gick ganska bra för ”Pippi” från Halmstad.

– Jag slog inofficiellt svenskt rekord i bänkpress och marklyft utan att egentligen veta vad det var. Så får jag väl ändå säga att jag har talang för det här, säger Mia Engrenius.

Och sedan starten för tre år sedan har meritlistan hunnit växa sig lång.

– Ett NM-guld, SM-guld för juniorer och för seniorer. Två VM-guld, två EM-guld och 12 Europarekord och 10 värdsrekord som håller än. Sen några SM-guld till, jag har inte riktigt koll, säger Mia ”Pippi” Engrenius med ett skratt.

Vill representera Sverige i EM i Halmstad

Nu hoppas hon få representera Sverige i VM i styrkelyft, som nästa år arrangeras i hennes hemstad Halmstad. Trots att hon bara är junior.

– Vi har pratat om det inom juniorlandslaget. Eftersom det är på hemmaplan så hade det både varit en rolig grej och en bra erfarenhet, säger Mia Engrenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer