Sagoängen idag och en föraning om sedan. Foto: SVT / Charolina Klintberg

Halmstadslekplatsen Sagoängen stänger för renovering

Uppdaterad
Publicerad

Linbana, grillplatser och en jättesvamp ska göra lekplatsen Sagoängen till en riktigt sagoplats. På måndag stängs den för renovering.

Lekplatsen Sagoängen på Galgberget i Halmstad har varit i behov av renovering länge och nu blir det av. Boverket bidrar med 2,5 miljoner kronor och Halmstad kommun med lika mycket. Då ingår även lekplatserna på Anneslättsgatan och Lövhultsvägen i Oskarström.

Tidigare i år gick kommunen ut och frågade Halmstadborna hur de ville ha sin lekplats och 158 önskemål kom in.

– Den nya Sagoängen har ett mer uttalat sagotema, som knyter an till miljön runtomkring med djur och natur. En del i det en jättestor svamp att gå in i, jättestora blommor sitta på och blåbär att hoppa på, berättar Charolina Klintberg, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

40 meter linbana

En hinderbana och en linbana var bland de mest önskade sakerna och både blir av. Linbana blir dessutom hela 40 meter lång.

Den nya lekplatsen får också tre grillplatser och betydligt fler sittplatser. Förhoppningarna är att den ska bli ett utflyktsmål, där barnfamiljer från när och fjärran kan tillbringa hela dagar.

Lite vid sidan av blir det en stor plats där exempelvis förskoleklasser kan sitta prata och lära lite avskilt.

”Något för alla”

– Vi skapar en pedagogisk slinga där man kan lära sig om djur och natur. Där kommer också finnas uppdrag kopplat till platsen, på ett roligt sätt, men exakt vad de består i vill jag inte avslöja, säger Charolina Klintberg.

Sagoängen är redan idag populär men hon tror inte att något kommer att gå förlorat i renoveringen.

– Nej, vi har tagit hand om platsen på ett bra sätt. Det är en fantastisk plats där det finns många möjligheter i skogen runtomkring, det ska finnas något för alla.

Nyinvigning vid årsskiftet

Många av redskapen kommer att bli i rubiniaträ, ett hållbart träslag, och en del av dem tillverkas inom kommunen.

Belysningen kommer också att förbättras rejält, både på och intill lekplatsen, för att göra den tillgänglig även på mörka höst- och vinterkvällar.

Nya Sagoängen invigs vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.