Torbjörn Olofsson från Varberg har Sveriges näst snyggaste skägg. Foto: Anders ErikssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Han har Sveriges näst snyggaste skägg

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Olofsson, 35, från Varberg, började odla skägg för två år sen. På lördagen blev hans skägg för andra gången på två månader utsett till ett av Sveriges bästa. – Det är en livsstil att ha skägg, säger Torbjörn Olofsson.

När Torbjörn Olofsson lät skägget växa ut var det en rolig grej. Han var nära att raka av det flera gånger för det kliade och var jobbigt. Men sen gick han till en barberare som tyckte att han skulle satsa på skägget.

– Han sa att jag ju har bra skäggväxt och att jag borde tävla med det, säger Torbjörn Olofsson. Nu skulle jag aldrig någonsin kunna tänka mig att raka av det.

I september ställde han upp i sin första tävling, World Beard Day i Stockholm och vann klassen Styled full beard. 

Vad är grejen med skäggtävlingar?

– Det är en sådan gemenskap. Man träffar andra med skägg som tänker likadant och har samma intressen, berättar Torbjörn Olofsson.

Snubblade på mållinjen

Så i helgen var han en av tio finalister i tävlingen ”En Karl med Skägg” i Göteborg. Han hamnade på andra plats efter Memo Göcek från Täby.

– Det kändes som man snubblade på mållinjen. Jag fick en känsla av att nu tar jag detta men så blev det inte, säger Torbjörn Olofsson.

Han berättar att han var rätt besviken i någon timme men sen kändes det rätt bra ändå.

– Det finns ett skägg i Sverige som är snyggare, det är helt ok status. Killen som vann har ett fantastiskt skägg, säger Torbjörn Olofsson.

Och nu ska skägget bli ännu längre.

– Jag ska nog satsa på World Beard Day nästa år också och tävla i en högre kategori, säger han.

Måste oljas och fönas

Men det krävs en del för att ha ett av Sveriges snyggaste skägg.

– Jag lägger tio minuter – en kvart varje morgon. Då tvättar, fönar och oljar jag det. Sen borstar jag igenom det några gånger per dag,  jag har alltid en kam i bakfickan.

Vad ska man göra för att få ett sånt här skägg?

– Man måste ha genetiken för det, det går inte att manipulera fram skäggväxten. Sen är det viktigt med bra oljor och att gå till en barberare, tycker han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torbjörn Olofsson från Varberg har Sveriges näst snyggaste skägg. Foto: Anders Eriksson
Det är inte vem som helst som kan odla ett sådant här skägg. Foto: Anders ERiksson
Sveriges snyggaste skägg har Memo Göcek från Täby (till vänster). Foto: Anders Eriksson