Här berättar ”Bengt” (som egentligen heter något annat) om den där gången då han stoppades för rattfylleri, vilka dramatiska följer det fått för hans liv och vilka insikter han kommit till. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Han körde rattfull med tung lastbil: ”Tänker hela tiden på vad som kunde hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören ”Bengt” hade någon månad kvar till pension. Då tog yrkeslivet ett tvärt slut. Några klunkar sprit i kroppen, upp bakom ratten, och så blev han en av tiotusentals personer som kör rattfull i Sverige varje år.

– Jag är väldigt tacksam för att de tog mig, säger ”Bengt”.

Starta klippet för att höra ”Bengt” berätta mer om varför han är tacksam för att polisen tog honom.

Han vill inte att vi publicerar hans riktiga namn, vill heller inte visa sitt ansikte. Men ”Bengt” vill berätta hur rattfylleridomen har påverkat honom.

Rattfylleriet i Halland

– Jag hoppas att det kan hjälpa någon från att göra om samma misstag, säger han.

Över gränsen för grovt rattfylleri

Polisen stoppar över 25 000 misstänkta alkohol- och drograttfyllerister på svenska vägar varje år.

”Bengt” är i Halland 2020. Polisen tog honom när han, med sin lastbil, lämnat hamnområdet i Halmstad för att parkera några kilometer därifrån.

– Jag hade druckit några klunkar sprit i lastbilen när jag väntade i hamnen, säger han.

”Bengt” hade strax över en promille alkohol i blodet, vilket är över gränsen för vad som räknas som grovt rattfylleri. Han dömdes till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst.

Färre alkoholrattfyllerister togs under pandemin – men fler drogpåverkade

Förra året sjönk antalet misstänkta alkoholrattfyllerister i polisens rapporter. På grund av coronapandemin har polisen inte kunnat genomföra trafikkontroller med slumpmässiga utandningsprover utan bara agerat när det funnits misstanke om rattfylleri.

Antalet rapporterade fall av alkoholrattfylleri de senaste fyra åren:

2017: 11 467

2018: 11 309

2019: 11 645

2020: 8 615

Tittar man enbart på polisens siffror över antalet anmälningar om drograttfylleri, per år, är dock trenden annorlunda. Här ser man en ökning av antalet fall sedan 2017, även under coronaåret 2020.

Antalet rapporterade fall av drograttfylleri de senaste fyra åren:

2017: 13 785

2018: 14 253

2019: 14 515

2020: 16 761

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattfylleriet i Halland

Mer i ämnet