Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fritidsbanken erbjuder utrustning till de flesta idrotter. Foto: Falkenberg kommun

Här är Falkenbergs nya fritidsbank

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, fredag, kan falkenbergarna låna sport- och fritidsprylar helt gratis på Fritidsbanken. Verksamheten bygger på att människor lämnar in saker som de inte längre använder, och redan nu finns utrustning för de flesta idrotter.

Förhoppningen är att gammal utrustning ska komma fler till nytta – till exempel den som vill prova en ny aktivitet utan att behöva köpa nytt, eller ungdomar som har friluftsdag med skridskor på schemat.

– Vi har fått in saker från nästan alla sporter, bland annat skidor, skridskor, snowboards och innebandyklubbor. Vi tar allt utom cyklar och sportkläder, säger projektledare Zaher Rostom.

Allt handlar inte om idrott. Även brädspel som schack och Monopol finns att låna.

Många som ger

– Det är mer än 50 personer som har bidragit hittills. Många har frågat om de kan lämna grejor som de har liggande i sitt garage.

Zaher Rosrom är projektledare för Fritidsbanken. Foto: Falkenbergs kommun

Lokalerna på Porsevägen ligger alldeles intill kommunens second hand-butik Återbruket, vilket man hoppas kommer underlätta insamlandet.

Lånetiden för samtliga prylar är 14 dagar. Till skillnad från på ett bibliotek så finns det däremot inga förseningsavgifter. De första två påminnelserna kommer i form av ett sms, därefter skickas ett brev.

– Som en sista utväg görs en polisanmälan, men det vill vi undvika, säger Zaher Rostom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Falkenberg

Mer i ämnet