Hallänningarna har varit generösa – se allt som skänkts till Fritidsbanken i klippet. Foto: SVT

Här öppnar första Fritidsbanken

Uppdaterad
Publicerad

På en månad har Fritidsbanken i Halmstad fått ihop nästan 1100 sport- och fritidsprylar som nu ska lånas ut gratis till allmänheten. Målet är nu att starta i alla halländska kommuner.

Utanför lokalen på Österskans i Halmstad står projektsamordnaren Lisa Petrelius och sopar röda mattan inför lördagens invigning när SVT Nyheter Halland kommer förbi för en förhandstitt. 

Tanken med Fritidsbanken är att allmänhet ska kunna komma hit och låna sport- och fritidsutrustning  under en lånetid på två veckor.

– Det är för alla åldrar, alltid gratis och man behöver inte bo i Halmstad för att låna, säger Lisa Petrelius.

Bakom projektet ligger Halmstad kommun och Hallands idrottsförbund.

– Vårt mål är att så många som möjligt ska komma ut i föreningslivet. Man kan låna saker för att testa en idrott och se om man tycker det är kul, säger Patrik Svärd på Hallands idrottsförbund.

Många har skänkt mer än väntat

Fritidsbanken i Halmstad blir den 50:e i landet, men den första i Halland.

– Vi hade ett träff med alla halländska kommuner i mars och det finns intresse från flera. Vår förhoppning är att ytterligare några till ska öppna innan sommaren nästa år, säger Patrik Svärd.

Utlåningsprylarna har skänkts av privatpersoner och det har kommit in mer än Lisa Petrelius vågade hoppas på.

– De som skänker till är lika glada som vi som tar emot det, för man känner att det är till något bra. Jag tror vi mår bra av att dela med oss i stället för att slänga, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer