Helena Andersson satte ihop jaktlaget efter att ha hållit jägarutbildning för kvinnor. Foto: SVT

Jaktlaget där bara kvinnor får skjuta

Publicerad

De halländska älgskötselområdena har i år målet inställt på att skjuta omkring 1500 älgar i hela länet. En av älgarna kan skjutas av Hallands enda kvinnliga jaktlag som håller till i Knäred, utanför Laholm.

– Det är fortfarande lite så att att tjejer ska stå hemma vid spisen och föda barn. Det finns fortfarande en del som tycker att det är lite avigt att kvinnor är ute i skogen, säger Helena Andersson

När vi träffar henne har hon samlat sitt jaktlag på de arrenderade skogsmarkerna i Knäred. Dagen innan älgjakten sätter igång ska de ut och jaga rådjur.

Först i landet

I jaktlaget finns totalt elva jägare. Samtliga är kvinnor. Det gjorde laget unika i landet när det bildades för omkring tre år sedan. I dag finns det par till i landet.

Det hela började med att Helena Andersson, som själv jagat sedan mitten av 1990-talet, höll i en jägarutbildning för kvinnor.

– De flesta tjejerna hade ingenstans av ta vägen. Det är skitsvårt att komma in i jaktlag, även om du är kille. Men jag tror att det är extra svårt för tjejer.

Hur reagerar andra jägare på att ni är ett jaktlag med bara kvinnor?

– Här omkring tycker de det är roligt. Det var lite dividerande att vi fick den här jakten. Då var det för att vi är tjejer. Men det har faktiskt försvunnit.

Får skjuta en kalv

Helenas jaktlag ingår i ett älgskötselområde. Totalt finns ett 50-tal älgskötselområde i Halland och i årets älgjakt har finns avskjutningsmål på drygt 700 vuxna djur och närmare 800 kalvar i hela länet. Det är ungefär i nivå med tidigare år.

Älgjakten varar fram till februari och det kvinnliga jaktlaget i Knäred har ingen brådska ut i skogen. De kommer vänta ett par veckor innan de ger sig ut för att pröva jaktlyckan.

De har lov att skjuta en kalv. På de två tidigare jaktsäsongoner har de dock inte lyckats fälla någon. Nu hoppas de på tredje gången gillt.

– Förhoppningen finns ju alltid att man ska få skjuta en älg. Det är alltid roligt att skjuta något, men det är speciellt med en älg. Jag tycker fortfarande det är häftigt att bara få se en älg. Det är mäktiga djur, säger Helena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgjakten 2015

Mer i ämnet