30 000 kubikmeter snö sparas under speciella dukar på Vallåsen. Foto: Vallåsen/SVT

Här är skidanläggningens nya satsning

Publicerad

Vallåsen är en av många skidanläggningar i Sverige som slog rekord under skidsäsongen 2017/2018. Enligt platschef Jesper Malmquist är det vintervädret som är anledningen – trots att det kom sent.

– När säsongen väl satte igång i februari så blev det riktig vinter och vi körde ända till april, säger han.

Säsongen bjöd på 67 662 skidåkardagar, en markant ökning i jämförelse med förra säsongens 54 023. Antalet skidåkardagar baseras på hur många liftkort som sålts, samt vilken typ av kort. Ett dagkort räknas som en skidåkardag och ett veckokort räknas som sju. Därför kan antalet skiddagar vara högt även om det är öppet få dagar.

– Den här säsongen kom vi upp i 54 dagar. Men bara det är riktigt bra skidväder så är det inte antalet snödagar som är det viktigaste, säger Jesper Malmquist.

Den kalla vintern har också gett anläggningen möjlighet att spara snö i större volymer än någonsin på våra breddgrader. Mer om det kan du se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.