Foto: SVT

Här är Sveriges största byggarbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Värö bruk är Sveriges just nu största byggarbetsplats. Under fem veckor är det drygt 3.000 personer som jobbar på området mot den vanliga styrkan på 350. Och det kräver en hel del logistik. Bland annat har man dammsugit hela landet på byggbaracker.

– Så vi har försökt hyra till oss mer och mer, men nu är det stopp. Nu kan vi inte hyra fler. Och då har vi hyrt ett stort tält där vi både kan äta och klä om, säger Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö.

Räcker det?

– Just nu räcker det faktiskt inte riktigt. Utan en del byter faktiskt om där de bor på hotell och så.

Det är många tillresta entrepenörer som bor på hotell, vandrarhem och campingar runtomkring Väröbacka. Daniel Lundberg från Smedjebacken är en av dem och det här är det största bygget han har varit på hittills.

– Det är väldigt rörigt och väldigt många kockar. Men det är väldigt kul och så länge man kan sköta sitt jobb bra så funkar det, säger han.

Hur funkar det med toaletter och så?

– Mycket bättre än jag trodde. Det är fräscht och de håller rent och städar flera gånger om dagen så det ser väldigt bra ut, säger Daniel Lundberg, reparatör och mekaniker på Empower.

Nu är bygget inne i den intensiva slutfasen. Produktionen av pappersmassa stängdes ner i söndags och kommer att ligga nere i fem veckor.

”Väldigt bra samarbete”

Bygget påbörjades för ett och ett halvt år sedan, och en av dem som har varit med från början är Hanna Nilsson, som är blockchef på NCC. Hon tycker att det är speciellt att vara på en så stor byggarbetsplats.

– Det dyker upp mycket oförutsedda saker som man får lösa. Men vi har väldigt bra samarbete mellan entrepenörerna. Och det är väldigt roligt att det dyker upp mycket som man får lösa allt eftersom, säger hon.

Förutom 400 byggbaracker och 250 kilo potatis om dagen går det åt 30.000 kubikmeter betong och 3.000 ton armering.

Omfattande säkerhetstänk

Ett bygge av den här storleken kräver också en hel del säkerhetstänk. Inhyrda väktare ser till att alla som kommer in på bygget är behöriga och det görs en hel del spontana drog- och alkoholtester.

– En dag kanske det är 1.700 personer som får blåsa. Men det funkar bra, säger Jonas Eriksson.

Men det blir väl en del långa köer på morgonen då?

– Ja det kan bli hyfsat långa köer, men de är väldigt snabba de som gör de här testerna, säger han.

Vad är den största utmaningen med ett sådant här stort projekt?

– Det är att rigga ihop allting, för vi bygger ju på alla ställen i hela fabriken just nu. Och få ihop alla rörledningar och alla elledningar och all instrumentering, säger Jonas Eriksson.

Leder till nya jobb

Den utbyggda fabriken ska tas i drift under det tredje kvartalet 2016.

– Då kör vi igång och producerar dubbelt så mycket pappersmassa och energi, säger Jonas Eriksson.

Ger det fler arbetstillfällen?

– Här blir vi 20 personer till och vi behöver ungefär 120 personer till på transport och i skogen. Och det är extra roligt att det blir fler jobb på landsbygden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.