Ungdomshemmet i Falkenberg tar emot max fyra killar åt gången som har missbruks- och kriminalitetproblematik. I klippet berättar föreståndaren Peter Andersson-Piltz om tillvägagångssättet och du får se hur hemmet ser ut. Foto: Johanna Holstein/SVT

Här får unga killar hjälp ut ur drogerna och kriminaliteten – mitt ute på landet

Uppdaterad
Publicerad

Långt ute på landet, en bit nordost om Falkenberg med fält och skog som närmaste grannar, ligger ungdomshemmet. Här bor bara fyra killar åt gången med ”begynnande missbruksproblematik och kriminalitet” i bagaget. Alla blir inte hjälpta – men föreståndarna tror på att låta varje enskild individ synas – samtidigt som man får krav på sig.

En som har fått hjälp på boendet är ”Kevin” som var fast i ett tungt missbruk redan i unga tonåren. Han säger att det var just att man var så få på boendet som gav resultat.

– Man fick synas. De såg alla killar som var där. Samtidigt fick man morötter för att ta sig vidare. Vi åkte på resor och gjorde aktiviteter, säger han.

Peter Andersson-Piltz driver boendet tillsammans med Athena Shabo.

Inte dyrare

– De som kommer hit har psykosocial problematik. Det betyder att de ofta har familjer som inte fungerar, kriminalitet och missbruk i bagaget, säger han.

Boendeformen är inte dyrare än andra behandlingsformer och dygnstaxan för killarna skiljer sig inte från större boenden. Men det krävs att killarna själva är beredda att knyta an och ge av sig själva för att få placeringen att fungera. Därför genomförs det alltid en intervju innan de får en plats och alla killar får frågan om de faktiskt vill vara där.

Får ta beslutet själv

– Det kan vara första gången på flera år som de här killarna får frågan vad de själva vill och ansvaret att ta det beslutet själv och bara det kan ge goda resultat, säger Peter Andersson-Piltz.

I klippet berättar föreståndaren mer om konceptet och vilka resultaten är men också om att det kan vara svårt att få socialtjänsterna att gå med på långa placeringar för ungdomarna.

Möt Kevin som bodde på boendet och som lyckades vända livet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.