”Kevin” berättar om varför han hamnade i missbruk, om hur lätt det var att få tag i droger och om vägen ut ur det i klippet. Foto: Johanna Holstein

Började med droger som 12-åring: ”Det var som att köpa läsk”

Uppdaterad
Publicerad

”Kevin”, som egentligen heter något annat, kom till ungdomshemmet i Falkenberg i senare tonåren. Då med tre vändor på avgiftning och insatser med behandlare i bagaget. Inget hjälpte – men i Falkenberg vände livet. Här berättar han varför det fungerade.

Trots att han beskriver sin barndom som trygg och att han mådde bra så var han bara 12 år när han testade att röka på för första gången. Det ena ledde till det andra och sen var ”Kevin” fast i ett djupt blandmissbruk med både cannabis, spice, amfetamin och bensodiazepiner. Allt som han kunde komma över.

– Fast jag höll mig ifrån heroin och fentanyl. Där gick min gräns, säger han.

Droger bland unga

I dag är han i 20-årsåldern, har ett fast jobb, flickvän och sitt andra barn på väg. Och det var på ungdomshemmet i Falkenberg som spiralen nedåt vände uppåt igen.

Under fyra år har sammanlagt 27 personer dött av överdos i Hallands län och sammanlagt i Sverige dog 126 unga i överdoser förra året.

I klippet berättar ”Kevin” varför ungdomshemmet i Falkenberg fungerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet