Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill dra vårt strå till stacken i det läget som Sverige befinner sig i”, säger Lena Språng (C), om utredningen om sänkta vattentemperaturer i simhallen Pingvinen. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Kallare bad i simhallen Pingvinen i Varberg övervägs för att spara energi

Uppdaterad
Publicerad

Vattentemperaturen i simhallen Pingvinen i Varberg kan komma att sänkas. Detta som en sparåtgärd under den pågående energikrisen.

– Vi vill ju dra vårt strå till stacken i detta läge som Sverige står inför, säger Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun. Men besökarna kommer att märka tydlig skillnad, menar simhallschefen.

Varbergs kommun genomför en kartläggning av energisparåtgärder som kan komma att införas. Bland annat har man då tittat på möjligheten att sänka badtemperaturen i en eller flera bassänger med två grader. I den varmaste bassängen är vattnet i nuläget 37 grader, och i den svalaste 27.

”Uppfattas som väldigt kallt”

– Har du en bassäng som håller 28 grader och sänker till 26 så uppfattas det av många som väldigt kallt, säger Josefine Palm, tillförordnad anläggningschef på simhallen Pingvinen till SVT.

Det är Varbergs kommun som äger badhuset medan företaget Medley sköter driften på uppdrag av kommunen. Något beslut om temperatursänkning är ännu inte fattat.

Hör Lena Språng (C) berätta mer om varför hon anser det nödvändigt att  överväga tempratursänkning under den rådande energikrisen.

Hur tycker du att din kommun kan spara in på elförbrukningen?

Vi märker att detta är ett ämne som engagerar, och som vi på SVT Halland ska fortsätta rapportera kring. Men nu stänger vi chatten för den här gången.

Tack för alla bidrag!

Martin • Hej! Varför är det inte mer fokus pundet som påverkar energiförbrukningen mest, dvs uppvärmning och varmvatten? Och var finns viljan att börja mäta dessa för varje hushåll? Även för lägenheter? Då skulle var och en kunna påverka sina kostnader….. varför granskar inte journalister detta i större utsträckning? Många hyresvärdar har 21-22 grader inne och bjuder sina kunder på ”gratis” varmvatten…. Läge att ge hyresgäster incitament att spara?!

Rk • Varannan lampa tänt räcker.

Bodil • Sätt in rörelsedetektor i skolor och andra kommunala byggnader som står tända helt i onödan på kvällar och helger.
Släck varannan gatlampa.

Henka • Vi hade inte haft så om inte miljöpartiet å sossarna lagt ner alla kärnkraft

Henka • Varberg. De hövs inte julpynta i stan stan allt ljus på alla kontor affärer mm

Majsan • Stäng Sjöaremossen!

Peter • Göteborg gör det !! Dimma ner alla lampor så tar de mindre el plus att det sparar armaturerna att få fukt om de är släckta

Chha • Inför 6 timmars arbetsdag.

Funderaren • Tänk så här, om vi inte hade haft någon el alls och kört med elkraftverk. Vad hade vi prioriterat då?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.