• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Här möts äldre med samma ögonsjukdom – för träning och gemenskap

Publicerad

Med gympa två gånger i veckan i högskolans regi har en grupp äldre med synnedsättning fått bättre kondition och på köpet ett nytt socialt nätverk.

– Vi har blivit vana att träna två gånger i veckan och lärt känna alla i gruppen, berättar Elsvig Davidsson, en av deltagarna.

Starta klippet för att höra Sjunne Olssons och Elsvig Davidssons tankar kring deltagandet i forskningen.

Alla deltagare har åldersförändringar i gula fläcken. För Elsvig Davidssons del innebär det att hennes syn utsträcker sig till att se en grå massa framför sig, men projektet har hjälpt henne att komma ut från hemmet och motionerna.

Nu börjar forskningsstudien gå mot sitt slut och många av deltagarna hoppas på någon form fortsättning.

– Jag är mer positiv till träning nu och kommer fortsätta med träningen hemma, säger Elsvig Davidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.