Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Molly Ryggs odling i Slättåkra är i dagsläget småskalig. Men går det att odla på det här sättet i större skala? Det svarar hon på i klippet. Foto: SVT

Större skörd på mindre yta – i Slättåkra odlas det utan konstgödsel och bekämpningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Odlaren Molly Ryggs lila morötter tar längre tid på sig att växa – men innehåller, enligt henne, desto mer antioxidanter. På gården Lya i Slättåkra odlas grönsaker utan bekämpningsmedel, konstgödsel och plöjning. Trots det får de enligt Molly Rygg stora skördar och ett klimatvänligare lantbruk.

Gårdens grönsaksodlingar sköts enligt den regenerativa metoden, där man försöker återskapa en bördig jord och behålla fungerande ekosystem.

– Vi gör det här för att lämna något bra åt framtiden, säger Molly Rygg. Samtidigt kräver den här typen av odlingsmetod mer personal.

Hör mer om hur odlingen går till – och hur det påverkar priset, i klippet ovan.

Regenerativt lantbruk

Ett begrepp för hur man jobbar med lantbruk, på ett återskapande och förbättrande sätt.

Det kan bland annat innebära att man inte plöjer sin jord, inte tillsätter organiskt konstgödsel och inte använder bekämpningsmedel för att få bort ogräs. Man värnar om de ekosystem som finns och försöker förbättra förutsättningarna för marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.