Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Rundgren, ledamot vid Kungl.Skogs- och Lantbruksakademin, berättar mer om regenerativt lantbruk i klippet ovan. Foto: SVT

Tre frågor till experten om regenerativt lantbruk

Publicerad

Regenerativt lantbruk är ett begrepp för flera olika metoder men alla med samma mål. Att återskapa jorden och bygga upp ekosystem som man på flera håll i världen ser försvinna – på grund av bland ökenutbredningen.

– Det finns konkret forsknings som visar att det är väldigt bra, säger lantbruksexperten Gunnar Rundgren, agronomie hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitets fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

I klippet ovan svarar experten Gunnar Rundgren på tre frågor om regenerativt lantbruk.

Regenerativt lantbruk

Ett begrepp för hur man jobbar med lantbruk, på ett återskapande och förbättrande sätt.

Det kan bland annat innebära att man inte plöjer sin jord, inte tillsätter organiskt konstgödsel och inte använder bekämpningsmedel för att få bort ogräs. Man värnar om de ekosystem som finns och försöker förbättra förutsättningarna för marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.