Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Johan Erling om flugplågan i Halmstad. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Här plågas Halmstadsborna av flugor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 plågas boende i de östra delarna av Halmstad av stora mängder flugor.

– Vissa dagar när man kommer upp på morgonen så är det första man gör att slå 15-20 flugor, berättar Johan Erling, boende på Vallås.

Halmstad kommun har fått in klagomål från områdena Vallås, Snöstorp, Furet och Frennarp, något som Hallandsposten var först med att rapportera om.

Johan Erling, representant för Vallås Villaförening i flugfrågan, har tre fällor i trädgården som varje vecka fångar tusentals flugor. Han och flera andra boende på Vallås tror att det närliggande kraftvärmeverket är källan till alla flugor.

Projekt ska gå till botten med problemet

Det är Halmstad energi och miljö AB, HEM, som äger anläggningen. Företaget har låtit beställa två utredningar för att hitta källan, men ingen av utredningarna hittar att anläggningen skulle bidra till ovanligt mycket flugor.

Nu kommer bygg- och miljöförvaltningen i Halmstad kommun och länsstyrelsen i Halland tillsammans starta ett projekt till hösten där de ska gå till botten med problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer