Här satsas det på cyklisterna

Uppdaterad
Publicerad

Varberg storsatsar nu på gång- och cykelvägar. I veckan har SVT Nyheter Halland kunnat berätta om att cykelolyckorna ökat markant i hela länet. Och nu vill Varberg rusta upp.

– Trafiksäkerheten för cyklister och gångtrafikanter har vi jobbat med ett tag och det har varit alltmer tydligt att det finns mycket att göra på det området, säger Tobias Carlsson (FP), ordförande i hamn- och gatunämnden.

Det handlar om flera satsningar. Bland annat ska man bygga förhöjda fartgupp vid bland annat bockstensskolan och så ska det byggas gång- och cykelvägar i Bua och vid Sörsedammsvägen.

Fler cyklister skadas i trafiken

– Cyklandet är en viktig profilfråga för Varberg. Vi är en cykelstad och då är det viktigt att vi har en säker miljö att både cykla- och vara gångtrafikant i.

Satsningen väcker kritik

Men samtidigt så kommer också kritik för var man satsar. På tisdagen berättade SVT Nyheter Halland om Ove Jonasson från Varberg som för snart två år sedan var nära att dö i en cykelolycka. Han menar att medan man satsar på centrum så struntar man i landsorten.

– Politikerna tittar på vad som händer inne i stan för där är det många som cyklar. Här är det inte så många för det är inte så många som vågar sig ut på vägarna, säger han.

”Delvis orättvist”

Tobias Carlsson menar dock att man från kommunens sida har begränsade möjligheter att påverka.

– Det är sant på ett sätt men också delvis orättvist för där har ju Trafikverket ansvar för väghållningen i stor utsträckning, säger han.

Men om det ligger i kommunens intresse att få en cykelväg dit så kan ju ni trycka på Trafikverket?

– Det är alldeles riktigt och det gör vi. Vi har försökt flagga upp exempelvis väg 153 och många andra platser att det ska komma upp i prioriteringsordningen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler cyklister skadas i trafiken

Mer i ämnet