Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De uttrycker en ensamhet, en frustration och ofta mycket skam” – hör familjebehandlaren och anhörigkonsulenten om hur den nya gruppen för föräldrar till barn med hög skolfrånvaro fungerar. Foto: Peter Osterberger/SVT

Här stöttas föräldrar i Laholm som har hemmasittande barn

Uppdaterad
Publicerad

Att ha barn med långvarig frånvaro i skolan kan vara svårt att hantera som förälder. Familjebehandlarna startade därför en föräldragrupp där man kan stötta varandra och intresset för att vara med är stort.

– Många känner skuld och skam, säger Erika Jönsson, familjebehandlare på Laholms kommun.

I Laholms kommun har drygt var tionde elev en skolfrånvaro på över 20 procent.

Hör anhörigkonsulenten Ann- Kristin Johansson och familjebehandlaren Erika Jönsson berätta om varför föräldrarna söker sig till gruppen och vad de vill prata om.

Högt söktryck

Anhörigcentrum i Laholms kommun märker ett stort behov från dessa elevers föräldrar att komma i kontakt med andra i samma situation. Stödgruppen som startades tidigare i höstas har haft ett högt söktryck och det kommer startas en ny till vårterminen.

I den senaste nationella kartläggningen från Skolverket från år 2021, har över 30 procent av skolbarnen i Sverige hög frånvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.