Anders Carlberg och Sandra Sundgren är två av sju studenter som snart är färdiga husbils- och husvagnstekniker. Foto: SVT

Här utbildas framtidens husbils- och husvagnstekniker

Publicerad

Sju studenter på yrkeshögskolan i Falkenberg blir snart Sveriges första utbildade husbils- och husvagnstekniker. Utbildningen är den enda i sitt slag i Europa och jobbmöjligheterna efter examen är stora, enligt utbildningsledaren Kent Gunnarsson.
– De kan välja och vraka, säger han.

Teknikerna utbildas till att jobba med allt som rör själva bodelen i husbilar och husvagnar. Under den ettåriga utbildningen får studenterna lära sig bland annat el, gaskontroll, montering och demontering, och arbetsledning.

Det var Kent Gunnarsson som kläckte idén om att starta en yrkehögskoleutbildning för blivande husbils- och husvagnstekniker. Han säger att behovet av tekniker kommer att vara stort i framtiden och att jobbmöjligheterna är goda.

– De kan välja och vraka. De studenter som nu gör sitt examensarbete har alla jobb direkt efter examen, säger Kent Gunnarsson.

I klippet ovan berättar eleverna Sandra Sundgren, Jonas Norrström och Anders Carlberg vad en husbils- och husvagnstekniker egentligen gör och vad de tycker om yrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer